U čemu je tajna svakog dobrog gulaša? Puno luka i dugo kuhanje! Donosimo vam recept za ukusan juneći gulaš uz jedan savjet - najfiniji juneći gulaš dobit ćete ukoliko koristite meso mišića koljenice, potkoljenice, vrata ili plećke.
Juneći gulaš - potrebni sastojci:
• 600 grama junetine
• 200 ml pasirane rajčice
• 100 ml crnog vina
• 2 žlice oštrog brašna
• 3 luka
• 2 režnja češnjaka
• 1 mrkva
• 1 goveđa kocka
• sol i papar
Priprema junećeg gulaša
Operite junetinu te ju narežite na kockice. Meso zatim posušite pa ga začinite solju i paprom.
Zapržite meso sa svim strana na malo ulja i na jakoj vatri. U ovom koraku karamelizacija mesa vrlo je važna kako bi gulaš imao pravi “mesni” okus. Ako se meso dobro zapržilo sklonite ga s vatre i u posudu gdje se pržilo dodajte luk, piše Mamin kutak.
Na zagrijano ulje dodajte sitno sjeckani luk te na laganoj vatri pirjajte luk dok ne omekša. Dodajte i malo soli.
Mrkvu narežite na kolutiće te nakon što luk omekša, u tavu dodajte mrkvu i prijajte dok ne omekša. Potom dodajte 2 žlice brašna i češnjak te dobro promiješajte povrće.
Goveđu kocku rastopite u 600 ml vode pa vratite meso i zalijte temeljcem. Pustite da se kuha oko 45 minuta (ili dok meso lagano ne omekša).
U gulaš dodajte 200 ml pasirane rajčice i vino. Promješajte i ostavite dodatnih 45 minuta neka se kuha.
Meso bi tada trebalo biti mekše a ako nije podlijete sa još vode i kuhajte dalje. Na kraju začinite prema željama sa solju i paprom.
Preporučujemo da gulaš poslužite topao uz njoke ili tjesteninu.
--- slike:
https://www.freepik.com/free-photo/delicious-goulash-stew-table_25182174.htm