Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Lifestyle

Tradicionalni specijalitet za uživanje: Donosimo vam recept za slasne Germknedle

Autor: Ivana Varjačić
Tradicionalni specijalitet za uživanje: Donosimo vam recept za slasne Germknedle

Ususret zimskim radostima lijepo je podsjetiti se nekih tradicionalnih specijaliteta.  Riječ je o germknedli, austrijskoj slastici napravljenoj od dizanog tijesta koje se puni džemom ili nekim drugim namazom te kuha na pari.Germknedla jedan je i od omiljenih zalogaja austrijskih skijališta.  

Evo i slasnog recepta koji donosi punkufer.dnevnik.hr.

Sastojci za germknedle:

  • 500 g bijelog brašna
  • 7 g instant kvasca
  • 1 čajna žličica soli
  • 65 g šećera
  • 70 g otopljenog maslaca
  • 250 ml punomasnog mlijeka
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • 1 jaje
  • ½ čajne žličice ekstrakta vanilije

Sastojci za nadjev:

  • 10 žličica Nutelle

Priprema germknedli:

  1. Pomiješajte suhe sastojke (brašno, kvasac, sol i šećer) s mokrima (maslac, mlijeko, jaje, dodatni žumanjak i ekstrakt vanilije) pa ih mijesite oko deset minuta. Trebali biste dobiti mekano i glatko tijesto koje nije ni preljepljivo ni presuho.
  2. Stavite tijesto u plastičnu posudu, prekrijte ga krpom i pustite da se diže sat ili dva, dok se ne udvostruči njegov volumen. Što je prostorija toplija, to će se tijesto brže dići.
  3. Lagano pobrašnite podlogu na kojoj ćete razvući tijesto. Tijesto razvucite u oblik kobasice te podijelite na deset jednakih komada.
  4. Svaki komadić tijesta izravnajte, u sredinu stavite žličicu Nutelle, prekrijte drugu polovicu tijesta preko nadjeva i lagano utisnite rubove. Na isti način napravite sveukupno 10 germknedli.
  5. Napravljene germknedle lagano pobrašnite, prekrijte krpom i pustite da se dižu još 30 do 60 minuta.
  6. Svaku germnedlu trebalo bi kuhati 15 minuta na pari. Ako nemate aparat za kuhanje na pari, zagrijte veliki lonac vode, preko njega stavite pamučnu bijelu krpu (bez ikakvih bojila) i zavežite krajeve da bude stabilna. Na krpu stavite knedle, pa ih prekrijte poklopcem ili drugim loncem, da vam ne pobjegne sva para.
  7. Preko vrućih germknedli prelijte rastopljeni maslac u koji ste dodali nešto cimeta i šećera. Dobar tek!

FOTO: Ilustracija

sjever.hr/punkufer.dnevnik.hr 12.11.2023.

Podijeli članak:

Povezani članci

/
/