Program obilježavanja Dana Općine Mali Bukovec nastavljen je u subotu i to s onom najslasnijim dijelom - natjecanjem u kuhanju kotlića u centru naselja Mali Bukovec.
Prilika je to bila da udruge i mještani Općine Mali Bukovec, ali i susjednih, prijateljskih općina pokažu svoje kulinarsko znanje, a na ovogodišnjem izdanju kuhanja „Kotlića”, natjecatelji su pripremali kotlovinu!
Načelnik Općine Mali Bukovec, Darko Marković istaknuo je kako su ovogodišnje natjecanje u kuhanju kotlovine, umjesto kotlića, natjecatelji jako dobro prihvatili.
-Natjecanje je okupilo impresivan broj ljudi, odnosno ekipa i jako mi je drago što su ljudi to prepoznali te na ovaj način slave naše Dane – rekao je Marković.
Na području Općine Mali Bukovec djeluje 17 udruga, a Marković kaže kako upravo ovih dana pomažu da se osnuju još dvije. Iskoristio je priliku da pohvali vatrogasce zbog sudjelovanja u sustavu civilne zaštite, a istaknuo je i pohvalio još jednu udrugu koja je po prvi put na natjecanju.
-Jedna od najvažnijih i najaktivnijih udruga koje djeluju na našem području je Udruga obrtnika i zanatlija Općine Mali Bukovec. Ova je udruga unatrag nekoliko godina započela akciju sakupljanja starih eksponata koji su danas ovdje izloženi. Neki od članova Udruge izložili su i svoje proizvode. Iduće godine namjeravamo to povećati i uključiti još veći broj njihovih članova da se pridruže izložbi svega onoga što oni mogu napraviti, ali i onoga što se nekada radilo i razvijalo u obrtništvu – poručio je načelnik Marković.
Idejni začetnik ovog natjecanja u Malom Bukovcu bio je Nenad Vrban, ujedno i glavni organizator natjecanja, a inspiraciju je pronašao sudjelovanjem na brojnim takvim natjecanjima diljem Hrvatske i svijeta.
-Hodajući po natjecanjima došao sam na ideju o organiziranju ovakvog natjecanja u jednom „malom” Malom Bukovcu. Ovogodišnje pripremanje kotlovine okupilo je prvenstveno udruge iz Malog Bukovca, ali i prijateljskih udruga i DVD-ova, a sve je u znaku prijateljstva – rekao je Vrban.
Članica žirija, Grozdana Bohorč objasnila je pravila i kriterije kojima su odabrani oni najbolji.
-Krumpir nije smio biti niti sirov niti raskuhan, meso je trebalo biti dobro kuhano i sve dobro začinjeno, a boja crvena. Svi su natjecatelji jako dobri i iskusni, neki su već 4. godinu s nama, ali samo jedan može pobijediti – kazala je Bohorč.
Tradicionalnom, četvrtom kuhanju „Kotlića” prisustvovao je i varaždinski župan, Anđelko Stričak.
-Ovo je odlično! Bitno je da se ljudi druže i vesele, toga danas, kada je tempo života ubrzan, nedostaje svima. Ovo treba poticati i preslikati u ostale sredine – rekao je župan Stričak koji je najavio mogućnost da sve općine i gradovi imaju ovakvu manifestacije, a da bi finale svih pobjednika bilo uoči Dana županije početkom rujna.
Inače, na natjecanju u Malom Bukovcu bila je čak 21 ekipa te je žiri zaista imao težak posao u odabiru najboljeg tanjura. Međutim, slijedeći zadane kriterije, najbolji „Kotlić” pripremila je ekipa iz Lovačkog društva „Prepelica”, drugo mjesto osvojila je ekipa „Stolarija Jakopčin”, dok je ekipa „Titanik” osvojila treće mjesto.
www.sjever.hr
08.05.2023.