Najbolji
proizvođači certificiranog pršuta iz Istre, Drniša i Dalmacije i
s Krka okupili su se na dvodnevnoj manifestaciji Dani
hrvatskoga pršuta, koji se ove godine održava u Zagrebu. Stručni
skup održava se u petak u hotelu International, dok će u subotu
više od 20 proizvođača predstaviti svoje pršute široj javnosti
na Trgu bana Jelačića.
„Hrvatski
pršut u budućnosti mora postati konkurentan i izvozno orijentiran
proizvod. Zbog senzorskih svojstava, specifične tradicionalne
tehnologije proizvodnje, bez dodatne kemije, i dodataka konzervansa,
hrvatski pršuti u trendu su s najvišim standardima sigurnosti i
kvalitete hrane. Osim izvoznog potencijala, imaju i veliki potencijal
za plasman u turizmu kroz vrhunsku gastronomsku ponudu, jer moderni
turisti traže autentičan doživljaj i upravo kroz eno i gastro
ponudu mogu najbolje upoznati način života, običaje i bogatu
tradiciju stanovništva na određenoj destinaciji'' rekao je
potpredsjednik za poljoprivredu i turizam HGK
Dragan Kovačević na svečanom
otvorenju, naglasivši kako je preduvjet konkurentnost, za što su
nam potrebne investicije i novi proizvodni kapaciteti, jer ne
podmirujemo niti 50% vlastitih potreba.
Naime,
iako je u prošloj godini porastao izvoz proizvoda od plećke i buta
59 posto, Hrvatska je nažalost još uvijek veliki uvoznik pršut.
''Brojke kažu da smo prije pet godina imali proizvodnju od 250
tisuća pršuta da bismo danas bili na 400 tisuća. To je veliki rast
od šezdesetak posto. To se ostvarilo mukotrpnim radom i velikim
investicijama, možda i najvećim u sektoru prehrambene industrije,
koje iznose više od 40 milijuna eura. Najveći uspjeh je što je
udio domaće sirovine u našim pršutanama u proteklih pet godina
porastao s desetak posto na više od 50 posto“, istaknuo je Darko
Markotić, predsjednik Klastera
Hrvatskog pršuta, osnovanog s ciljem
povećanja konkurentnosti uz zajednički nastup na domaćem
i europskom tržištu.
A kao jedan od preduvjeta za konkurentnost
je i povećanje vlastite svinjogojske proizvodnje, rekao je
Kovačević. ''I to namjenske proizvodnje tovljenika za pršute, jer
za dobar pršut, vrhunske arome, okus i mirisa uz tradicionalnu
tehnologiju presudna je kvaliteta mesa'' dodao je, pozvavši
ministarstvo da zajedno stvore program potpora za ciljani uzgoj crnih
slavonskih svinja i njezinih križanaca, koji bi se koristili kao
vrhunska sirovina za proizvodnju pršuta i šunki.
„Izvješće
EU komisije bilježi pozitivne trendove u svinjogojskoj proizvodnji.
ali to ne znači da ćemo odustati od potpora. Svinjogojska
proizvodnja je strateška proizvodnja koju ministarstvo i nadalje
planira razvijati te financijski podupirati." rekao je državni
tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.
Šampionom Dana hrvatskog pršuta proglašen je drniški pršut tvrtke Drniške delicije Maran. „Ovo je veliki podstreh za daljnji rad. Mi smo mala obiteljska tvrtka, 12 godina smo posvećeni proizvodnji i ovo nam uistinu znači puno s obzirom na to da su u konkurenciji bili svi zaštićeni pršuti," rekao je vlasnik Zoran Ćevida.
www.sjever.hr