Nakon određenih godina ljudsko tijelo drukčije nego inače reagira na hranu pa je vrlo važno pripaziti na unos određenih namirnica. Jedno je istraživanje pokazalo da količina energije koju sagorijevate u stanju mirovanja počinje padati od tridesete godine za sedam posto sa svakim novim desetljećem.
Nastavite li jesti kao što ste jeli, primjerice, u dvadesetima, vjerojatno ćete dobivati na težini. Zdravlje je nakon četrdesete podložnije i kardiovaskularnim bolestima i dijabetesu te nakupljanju kolesterola pa nezdrav način života postaje još veći problem. Evo nekoliko namirnica koje mogu pomoći u učinkovitoj borbi protiv tih bolesti:
- Zob
Zob sadrži beta-glukan, topivo vlakno koje može pomoći u smanjenju neželjenih oblika kolesterola, lipoproteina niske gustoće (LDL). Antioksidansi štite od arteroskleroze (nakupljanja plaka na stijenkama arterija. Od zobi (odnosno zobenih pahuljica) možete napraviti kašu s mlijekom ili ih dodati jogurtu.
- Trešnje
Ovo voće korisno je u borbi protiv gihta i artritisa. Bogat su izvor antioksidansa antocijanina. Kako se mokraćna kiselina kristalizira unutar zglobova, u jednom je istraživanju pronađen podatak da konzumacija 200 grama trešanja za doručak povećava izlučivanje kiseline za 60 posto.
- Bademi
Ovo koštuničasto voće ima nekoliko blagodati za organizam, od snižavanja šećera u krvi do smanjenja kolesterola. Ako samo trećinu uobičajenih masnoća koje unosimo zamijenimo bademima, snizit će se LDL kolesterol, pokazala je studija. Grickajte ih umjesto prerađenih grickalica poslije obroka.
- Masna riba
Omega-3 masne kiseline iz ribe pomažu smanjenju broja otkucaja srca i krvnog tlaka te smanjuje rizik od aritmije. Najbolji izvori omega-3 masnih kiselina su losos, skuša, tuna, srdela i haringa. Brojna istraživanja pokazala su da žene koje konzumiraju masnu ribu imaju najnižu učestalost moždanih udara. Riba se mora jesti barem četiri puta tjedno.
- Soja
Izoflavoni iz soje povezani su sa snižavanjem kolesterola, povećanjem gustoće kostiju žena u postmenopauzi, ali i poboljšanju muške plodnosti. U jednoj studiji žene u postmenopauzi u dobi od 50 godina nakon 12-tjednog režima s tri sojina obroka dnevno smanjile su ukupni kolesterol za 5,5 posto. Razina proteina osteokalcina također se povećala, a on i inače potpomaže jačanje kostiju. Konzumirajte kuhanu soju barem dva do tri puta tjedno.
- Rajčice
Izvrstan su izvor antioksidansa likopena i organizmu nude zaštitu protiv formiranja i širenja stanica raka, kao što štite arterije od ateroskleroze. Samo 150 ml soka od rajčice nakon 20 minuta vježbanja zaštitit će prostatu, pluća i želudac od raka, ali i od srčanih bolesti. Likopen se lakše apsorbira ako je termički obrađen pa je najbolje da konzumirate sok ili pasiranu rajčicu te pire.
- Punomasno mlijeko
Masnoće iz mlijeka mogu pomoći u borbi protiv smanjenja mišićne mase koje zahvaća starije (pogotovo ako vježbom ne održavaju tonus mišića). Jedna je studija pokazala da pijenje punomasnog mlijeka nakon vježbanja može osigurati porast mišićne mase
- Piletina
Velik izvor bjelančevina pomaže doprinijeti učinkovitijoj izgradnji mišića. Studija od prije dvije godine otkrila je da je blago povećani unos proteina bolji za održavanje linije nego kad se radilo o ugljikohidratnoj dijeti.
sjever.hr/vecernji.hr
12.08.2019.