Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Lifestyle

OVO MORATE PROBATI Napravite sami najukusnije germknedle

Autor: Alenka Kučić
OVO MORATE PROBATI Napravite sami najukusnije germknedle

Mnogo je onih koji ih jednostavno obožavaju, stoga vjerujemo da će vam recept za germknedle itekako dobro doći kad obitelji, prijateljima, gostima želite zasladiti i uljepšati dan.

Germknedle možete pripremiti i u toplini doma pa uz najdraže filmove ili pjesme uživati u ovim prefinim oblačcima sreće. Napravite germknedle prema receptu koji smo pronašli na portalu Coolinarika i uživajte u svakom zalogaju.

POTREBNI SASTOJCI:

500 g Glatkog brašna Podravka
prstohvat soli
1 Dolcela Instant kvasac
1 žličica šećera
300 ml toplog mlijeka
60 g šećera
1 Dolcela Vanilin šećer
1 jaje
60 g maslaca (sobne temperature)
naribana korica 1 limuna (ili 1 Dolcela limun šećer)

ZA NADJEV:

Pekmez od šljiva Podravka
Vegeta Maestro mljeveni cimet

ZA UMAK OD VANILIJE:

350 ml mlijeka
2 žumanjka
80 g šećera
1 Dolcela Bourbon vanilija šećer
1,5 žličica Dolcela Gussnela

ZA POSIPAVANJE:

mljeveni mak
šećer u prahu

Priprema

U veću posudu prosijte brašno, posolite, promiješajte i u sredini napravite udubljenje.

Instant kvasac pomiješajte s malo mlijeka da se rastopi i dodajte žličicu šećera.

Odmah dodajte brašnu. Zatim dodajte šećer, Vanilin šećer, jaje, maslac, naribanu koricu limuna ili Limun šećer i preostalo toplo mlijeko pa umijesite glatko tijesto (po potrebi dodajte još malo brašna).

Tijesto ostavite pokriveno 30-40 minuta na toplom mjestu.

U međuvremenu pripremite umak od vanilije: na laganoj vatri zagrijte mlijeko s Bourbon vanilija šećerom do vrenja.

U zdjeli pjenjačom pomiješajte žumanjke sa šećerom, dodajte Gussnel i malo hladnog mlijeka te sve dobro promiješajte. Dodajte u vruće mlijeko i neprestano miješajte na laganoj vatri dok se umak ne zgusne.

Kada je tijesto naraslo, stavite ga na pobrašnjenu radnu površinu, premijesite, formirajte u valjak, podijelite i prerežite na desetak jednakih dijelova.

Svaki dio formirajte u kuglu i razvaljajte. U sredinu stavite žlicu džema od šljiva i po želji pospite cimetom. Rubove tijesta čvrsto spojite da se zalijepi i lagano među dlanovima formirajte okruglice.

Okruglice složite na pobrašnjenu površinu, pokrijte ih i ostavite minimalno 20 minuta.

Na pari okruglice kuhajte 20 minuta (možete u posudi za kuhanje na pari ili u cjedilu kojeg ste prekrili gazom), obavezno poklopljene. Ili ih kuhajte u loncu kipuće slane vode oko 7-10 minuta.

Posluživanje

Vruće okruglice prelijte umakom od vanilije i pospite makom kojeg ste ranije pomiješali sa šećerom u prahu.

Savjet

Budući da germknedle tijekom kuhanja dosta narastu, odjednom kuhajte 2-3.

foto: pixabay
www.sjever.hr/coolinarika.com
23.01.2022.

Podijeli članak:

Povezani članci

/
/