Nakon nedavno objavljenog članka o skoroj nestašici krumpira, ova namirnica ima i ozbiljne posljedice koje su otkrivene nakon članka Healtline portala, prenosi portal Poslovi.hr.
Ovu namirnicu većinom držimo u smočnici i činjenica je da ju često tamo ostavljamo i dulje nego što bi trebali, a nije rijetkost da ga bacamo nakon što primijetimo neugodan miris. Ako ste mislili da je krumpir dovoljno oguliti, maknuti crne točkice, pripremiti ga i jesti, u krivu ste!
Naime, prema pisanju Healthline portala, pojavljivanje zelene boje na krumpiru započela je proizvodnja klorofila. To sa sobom vuče i proizvodnju solanina, koja štiti od štete koje uzrokuju životinje, insekti, gljivice i bakterije. To je toksin koji s povećanom razinom može biti opasan za ljude, piše Ordinacija.hr.
Solanin se u najvećoj mjeri nalazi u kori krumpira, kojeg se guljenjem rješavate za tek 30 posto. Za sada je nepoznata razina ove komponente koja bi dovela stanja da vam bude loše, no ono što je sigurno i važno jest da takve krumpire držite podalje od djece koja imaju puno nižu tjelesnu masu i samim time su podložniji trovanju!
www.sjever.hr/poslovni.hr
07.09.2021.